Vastauksiamme yleisimmin esitettyihin kysymyksiin

Tarvitsenko lähetteen tullessani kiropraktikolle?

Et tarvitse. Hoitoon voi tulla suoraan ilman lääkärillä käyntiä. Hoito-ohjelma voidaan laatia myös usean asiantuntijan yhteistyönä.

Mitä etua kiropraktiikasta on muuhun terveyden ja sairaanhoitoon nähden?

Liike on lääke. Kiropraktiikka on luonnollinen nivelten liikkumiseen perustuva hoitomuoto, joka pyrkii löytämään kivun aiheuttajan ja poistamaan häiriötilanteen, esimerkiksi nivelten lukkiuman, kehosta.

Onko kiropraktiikka turvallinen hoitomuoto?

Kyllä. Tutkimukset osoittavat, että koulutetun kiropraktikon osaavissa käsissä hoito on yksi turvallisimmista ja tuloksekkaimmista hoitomuodoista.

Kenelle kiropraktinen hoito sopii?

Kiropraktinen hoito sopii kaikille potilaille vauvoista vanhuksiin. Hoitotekniikat sekä voima sovitetaan potilaalle sopivaksi tapauskohtaisesti.

Löystyvätkö nivelet lukkiumia vapauttavassa hoidossa?

Eivät. Tutkimusten mukaan niveliä pitäisi käsitellä satoja kertoja päivässä jotta ne alkaisivat löystyä.

Sattuuko hoito?

Nivelten käsittely ei satu. Hoito suoritetaan tekniikalla, ei voimalla. Arkojen lihasten käsittely voi tuntua samalta kuin hierojalla käynnin aikana. Tulehtuneet alueet voivat olla kosketusarkoja.

Mistä napsahtava ääni hoitotilanteessa syntyy?

Nivelten käsittelyn aikana kuuluu usein naksahdus. Tämä johtuu nivelen sisällä olevassa nivelnesteessä muodostuvien kaasukuplien rikkoutumisesta. Tämä on täysin vaaratonta eikä naksahdus vaikuta itse hoidon tulokseen.

Mitä kiropraktikon vastaanotolla tapahtuu?

Ensimmäisellä käyntikerralla kiropraktikko kysyy potilaalta tietoja yleisestä terveydentilasta ja ongelmista.

Tutkimus alkaa yleensä ryhtianalyysillä. Nivelten liikkuvuutta testataan eri asennoissa ja koko ranka tutkitaan. Tavoitteena on selvittää vaivan aiheuttajat, siksi myös mahdolliset röntgenkuvat kannattaa ottaa mukaan vastaanotolle. Tutkimuksen jälkeen kiropraktikko antaa potilaalle diagnoosin ja hoitosuunnitelman.

Kuinka kauan hoito kestää?

Kiropraktinen hoito on tehokasta. Se vaatii tarkkuutta, tietoa ja taitoa, ja yksittäisen hoidon kesto riippuu hoidon aikana tehtävistä toimenpiteistä.

Kuinka monta hoitokertaa tarvitaan?

Hoidon alussa jokaiselle potilaalle tehdään tutkimuksen jälkeen henkilökohtainen hoitosuunnitelma. Hoidon tarve riippuu vaivan laadusta ja kestosta sekä hoidettavan omista tavoitteista. Kivun lievittäminen onnistuu yleensä nopeammin kuin ongelman kunnollinen korjaaminen. Ryhdin ylläpitämiseksksi ja vaivojen ennaltaehkäisemiseksi on hyvä käydä tarkistuttamassa selkänsä kiropraktikolla säännöllisin väliajoin. Oma kiropraktikkosi voi suunnitella sinulle sopivan hoitovälin. On itsestäsi kiinni, kauanko haluat hyötyä kiropraktisesta hoidosta.

Voivatko vaivat uusiutua?

Vaivan uusiutuminen riippuu vaivan aiheuttajasta. Kiropraktikko pyrkii aina ensisijaisesti selvittämään kivun tai muiden ongelmien syyn. Mikäli ongelma johtuu esimerkiksi työasennosta tai ryhdistä, tulee näihin asioihin puuttua, jotta vaiva pysyy poissa.

© Suomen Kiropraktikkoliitto